Dahl, een maaltijdsoep met linzen uit India. Een pittig en verwarmend gerecht dat makkelijk te maken is. Linzen zijn peulvruchten en bevatten veel vezels en ijzer. Ze passen daarom goed in vegetarische en veganistische maaltijden. Linzen zijn er in allerlei soorten en hoeven niet van tevoren geweekt te worden. Ze zij in 20  minuten gaar en zacht, waardoor de soep ook lekker bindt.

Je maakt de soep door een ui, een teentje knoflook, een rood pepertje en een stukje gember (alles fijngesneden) te fruiten in zonnebloemolie met 2 theelepels garam masala. Voeg 250 gram rode linzen, een blik tomatenblokjes en 300 gram verse tomaten in blokjes toe evenals een liter groentebouillon en laat dat 20 minuten koken. Roer dan 200 gram spinazie door de soep en laat dat slinken. Je kunt de soep opdienen met een schep yoghurt en fijngesneden koriander naar smaak.

Daarbij aten we zelfgebakken platbrood. Dat is nog makkelijker te maken dan de soep. Meng 90 gram Turkse yoghurt met 150 gram zelfrijzend bakmeel en wat zout. Kneed daarvan 2 platte broodjes. Als het deeg te plakkerig is, kun je wat meer bloem toevoegen. Bak de platbroodjes in zonnebloemolie in een koekenpan of grillpan.

De soep is voldoende als maaltijd voor 4 personen; de broodjes zijn voor 2 personen. Soep is natuurlijk ideaal om in te vriezen, dus eet de helft op en bewaar de rest voor een andere keer. Op tijd uit de vriezer halen, opwarmen en klaar. Eet smakelijk allemaal!

Reacties

Populaire posts