Vandaag alweer zo'n lekker Italiaans gerecht: risotto. Risotto is een rijstgerecht waarmee je alle kanten op kunt en je dus naar hartelust kunt variëren. Het kenmerk van risotto is de speciale rijst, de korrels zijn een beetje dik en rond en nemen daardoor goed vocht op.

 Je kookt de rijst niet gewoon in een pan water, maar je bakt de rijst in boter of olie en voegt daar beetje voor beetje warme bouillon aan toe tot de rijst gaar is. De rijst wordt daardoor lekker smeuïg. Dat duurt ongeveer 20 minuten. Je kunt een deel van de bouillon ook vervangen door wijn voor een meer verfijnde smaak. Witte wijn als de risotto mooi wit moet blijven, rode wijn voor een winterse risotto met champignons of bietjes. Witte wijn geeft een lichte smaak, rode wijn een volle smaak.

Voor 2 personen gebruik ik altijd 100 gram risottorijst, omdat het best een voedzaam gerecht is. Voor de risotto op de foto heb ik een rode ui gefruit en daar een halve struik bleekselderij in kleine boogjes aan toegevoegd. Als dat een beetje zacht geworden is, bak je de rijst mee en blus je alles af met een scheut witte wijn of groentebouillon. Je voegt nu steeds wat bouillon toe en na ongeveer 10 minuten een moot zalm van 150 gram in blokjes. Die gaart vanzelf mee. Na 20 minuten is de risotto zacht en romig. Doe er 25 gram geraspte parmezaan en een scheutje room bij, laat even staan en verdeel over 2 diepe borden. Garneer met nog meer parmezaan en bieslook of andere groene kruiden die je lekker vindt.

Risotto vind ik echt comfort eten. Heerlijk verwarmend in de herfst en de winter, en fris en kleurig met lente- en zomergroente. Groene groenten, asperges, vis, vlees, kaas, ei, bijna alles past erbij!

Reacties

Populaire posts