Wat is riso? Riso is een kleine pastasoort die er uit ziet als rijst. Het wordt vaak gebruikt als vulling in de soep, maar je kunt het ook aanbakken en er een risotto van maken. In dit gerecht heb is het gekookt en er een lauwwarme salade van gemaakt. Riso is zacht van smaak, klein en past daardoor goed bij andere smaken.

Voor deze salade met rode bietjes en makreel heb ik voor 2 personen 100 gram riso gekookt en 250 gram rode bietjes en een appel in kleine blokjes gesneden. Rooster 2 eetlepels zonnebloempitten in een droge koekenpan en pluk 2 moten gerookte makreel in stukjes. Maak een dressing van 2 eetlepels olijfolie en mierikswortelsaus naar smaak en meng alles, behalve de pitten, door de warme riso (bewaar een paar stukjes makreel). Je hebt dan een heerlijke lauwwarme salade. Verdeel het grootste deel van een zakje rucola over 2 borden en maak mooi op met de salade. Garneer de borden met de rest van de rucola, stukjes makreel en de zonnebloempitten.

Voor wie het niet weet: mierikswortel is een witte wortel met een scherpe smaak (beetje peper, beetje radijs). De wortel heeft ook een Japanse variant, de wasabi, die je wel zult kennen van de sushi. Ik heb hier kant en klare mierikswortelsaus gebruikt, wel zo makkelijk.

Deze salade kun je natuurlijk ook koud eten, heerlijk op een warme lente- of zomerdag. Wil je wat meer beet in je gerecht dan kun je de riso vervangen door een grotere pastasoort. In plaats van zonnebloempitten kun je ook andere pitten of noten gebruiken. Maak er een vegetarische salade van door feta toe te voegen in plaats van vis. Kortom, deze salade biedt voldoende mogelijkheden om te variëren. Maar voor nu wens ik jullie smakelijk eten!

Reacties

Populaire posts