Kookboeken……..ja, je leest het goed: kookboek als meervoud.
In de loop der jaren heb ik namelijk een kast vol kookboeken verzameld en
eigenlijk zie ik iedere week wel weer een nieuwe titel die ik er graag aan toe
zou voegen. De kasten puilen uit; eigenlijk kan er niets meer bij, maar toch
komt er steeds weer iets nieuws in huis. Daarnaast ben ik ook gek op kookbladen
zoals Delicious en Foodies, maar ook de ‘gewonere’ zoals Allerhande en
Boodschappen Magazine. Ik vind het heerlijk om op de bank te gaan zitten met
een kookboek of –blad en er gewoon in te lezen of recepten uit te zoeken. Ik
kan daar echt uren mee zoet zijn. ‘Zoet zijn’, bij die kookboeken horen
namelijk ook bakboeken. Heerlijk al die lekkere dingen bekijken en bedenken wat
ik ook wil gaan maken.
Heel veel recepten heb ik al gemaakt; op Instagram
(@suzelivcious56) post ik ze al jaren en het is ook een van de redenen waarom
ik mijn blog ben begonnen. Op de blog kan ik er namelijk meer over vertellen
dan op IG, want dat vind ik meer voor de korte teksten. Helaas heb ik niet zoveel tijd om alles wat ik wil te maken en blijft ook bij mij heel veel op een lijstje staan.........
Omdat ik toch iets meer met al die boeken wil doen, ga ik er
ook maar eens over schrijven. En omdat het deze week weer de jaarlijkse Week
zonder Vlees is, begin ik met de Vegabijbel van Isabel Boerdam (van De Hippe
Vegetariër). Overigens vind ik dat bewust eten zich niet tot een week in maart
moet beperken, maar dat je beter het hele jaar goed na kunt denken over wat je eet.
Wel is het een goed initiatief om kennis te maken met vegetarisch of anders
eten en jezelf bewust te maken van wat je eet en wat er anders kan op het
gebied van je dagelijkse maaltijd. Via allerlei kanalen worden daar in deze
week tips voor aangereikt. De Week zonder Vlees is overigens ook een initiatief
van Isabel.
De Vegabijbel vind ik zelf een van de beste boeken voor een
beginnende vegetariër of flexitariër (een flexitariër is iemand die vegetarisch
afwisselt met vlees en vis). Vegabijbel vind ik overigens een rare naam voor
een kookboek (er is een hele serie kookbijbels), want een bijbel is voor mij
toch echt de bijbel. Maar goed, het is een prachtig kookboek met echt alle
informatie die je nodig hebt. Het boek begint met heel veel nuttige weetjes en
tips over ingrediënten, keukengerei en handigheidjes en een flink aantal
basisrecepten. Dan volgen er 10 hoofdstukken met recepten onderverdeeld in
categorieën zoals soepen, salades, stamppot, burgers. In totaal 12 hoofdstukken
en 496 bladzijden. Alle recepten zijn heel duidelijk en makkelijk om te maken
en geïllustreerd met prachtige foto’s. Je wilt er zo alles uit gaan maken, zo
lekker is het! Nog een pluspunt is dat er voor veganisten ook in staat hoe je
zuivelproducten zoals ei, kaas en melk kunt vervangen door veganistische
alternatieven en hoe je bijvoorbeeld zelf havermelk en kaasvervangers kan
maken. Het is voor mij het meest complete vegetarische kook- (en hand) boek wat
ik ken en daarom zou het eigenlijk in iedere keuken moeten staan. Het enige wat
er niet in staat is zoetigheid, maar dan zou het boek nog dubbel zo dik moeten
worden. Misschien kan Isabel ook nog wel eens een heel boek vol zoet maken? Dan heb ik in ieder geval weer een goede reden om een nieuw boek te kopen!
De komende tijd ga ik dus naast recepten ook kookboeken delen,
omdat er zoveel kookboeken zijn die heel goed zijn en je soms door de bomen het
bos niet ziet. Of door de boeken de kast niet ziet!
Reacties
Een reactie posten