Spanakokorizo................oftewel Griekse spinazierijst is een fris en zomers gerecht, dat wij gisteren hebben gegeten op een aprildag met hagel, sneeuw en harde wind. Ja, ja, 'april doet wat hij wil' en 'aprilletje zoet geeft nogal eens een witte hoed' zijn echte Nederlandse uitdrukkingen die nu weer goed van pas komen. Vorige week zat ik buiten in mijn zonnejurkje met 24 graden en nu is de winter terug. Dus maken we het in huis maar zonnig met lente- en zomereten. Dat smaakt toch altijd?

Alleen al de naam van het gerecht brengt je in Griekse sferen en daardoor krijg ik meteen zin om af te reizen naar een zonnig Grieks eiland. Wat helaas nog steeds niet kan in deze coronatijd. Onvoorstelbaar dat we nu al meer dan een jaar 'vast zitten' door coronamaatregelen. Hopelijk wordt het een warme en zonnige zomer met veel buiten eten. Lekker in je eigen tuin. En hopelijk ook weer op terrassen!

De spanakokorizo heb ik gemaakt voor 2 personen met daarbij geroosterde courgette. Eerst laat je 300 gram spinazie slinken in een pan met een eetlepel citroensap en olijfolie (ik had limoen in huis, dat zie je op de foto). Dan bak je in een andere pan een gesnipperde ui, voeg daar de spinazie aan toe met 2 theelepels gedroogde munt en 2 eetlepels verse dille en breng met 300 ml water aan de kook. Voeg dan 100 gram rijst toe en laat 15-20 minuten sudderen op een laag vuur. Naar smaak peper en zout toevoegen, en af en toe roeren!

In die tussentijd rooster je in een oven van 200 graden een in plakjes gesneden courgette met oregano en olijfolie. Peper en zout en eventueel andere kruiden naar smaak toevoegen.

Als alles klaar is verdeel je het over 2 borden met 150 gram verbrokkelde feta, partjes citroen en wat extra olijfolie. Garneer met dille en wat paprikapoeder. 

Door al het groen tover je de lente op je bord en eet je van een vrolijk bordje. Dat vindt toch iedereen fijn. Laat de lente maar komen. En geniet alvast van een zomers bord Griekse spinazie!

Reacties

Populaire posts