Libanees platbrood vind ik een van de lekkerste buitenlandse broodsoorten die er zijn. Dat geldt overigens voor alle gerechten uit de Midden-Oosterse keuken. Er is zoveel variatie in groenten, fruit en sauzen en de manier waarop er mee gekookt wordt. De heerlijkste salades en groentegerechten met prachtige kleuren zijn plaatjes om te zien. Daarnaast zijn veel gerechten vegan of vegetarisch. Peulvruchten, zoals linzen en kikkererwten, zijn een belangrijk onderdeel van de dagelijkse maaltijden. Denk maar eens aan falafel dat van kikkererwten wordt gemaakt. Het platbrood is een lekkere aanvulling bij elke maaltijd.

Het platbrood wat wij hebben gegeten is gevuld met geroosterde groenten en plantaardige shoarma. Voor 2 personen neem je vier platbroden die je op het laatste moment opwarmt in de oven of magnetron (ik doe het in de magnetron, omdat ze dan iets makkelijker te vouwen zijn). In een ovenschaal rooster je een aubergine, rode ui (klein stukje bewaren), een paprika, plakjes knoflook, kruiden (ik nam baharat) en 2 eetlepels olijfolie; lekker door elkaar husselen en 25 minuten roosteren). Snipper het overgebleven stukje rode ui, 2 stengels bosui en wat verse munt. Bak 175 gram plant shoarma (van Vivera) in een koekenpan en zet 2 borden klaar. Leg de warme broden op de borden, verdeel de groenten erover en daarna de shoarma. Garneer met de ui en munt en drizzel er wat tahin- en granaatappelsaus (uit een flesje) overheen. Vouw het brood een beetje dubbel en eet het lekker op.

Als je dit eet krijg je meteen een soort vakantiegevoel en al helemaal als je buiten in de tuin kunt eten, lekker in het zonnetje. In de Midden-Oosterse keuken proef en zie je de warmte van de zon in alles wat kleur geeft aan de gerechten. Rode granaatappelpitjes, groene kruiden, gele kikkererwten, oranje linzen, witte tahin, paarse aubergine, en nog veel meer. Neem gewoon van alles wat en maak je bord mooi met heel veel kleur. En kleur in je eten is nog gezond ook!

Reacties

Populaire posts