Een zomerse salade is altijd een feestje op je bord, zeker als hij niet alleen lekker is, maar er ook nog eens mooi uitziet. Dat is toch altijd een fijne bijkomstigheid. Nu we deze zomer niet met vakantie naar Frankrijk gaan, doen we gewoon net alsof en toveren we Frankrijk thuis op ons bord. Een salade nicoise (de cedille onder de c lukt niet op mijn toetsenbord) is een van de eerste dingen die ik vroeger in Frankrijk heb gegeten en nog steeds een favoriet. Heerlijk op een zonnige dag, en op alle andere dagen. Er is wel wat voorbereiding nodig, dus het duurt iets langer om te maken dan een 'gewone' salade.

Nodig voor 2 personen: 200 gr aardappelen, 200 gr sperziebonen, een potje geroosterde paprika's, een bakje of blikje ansjovis, 3 tomaten, 3 eieren, groene olijven en een dressing van 2 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel witte wijn azijn, een theelepel mosterd, peper en zout en kruiden naar smaak.

Snijd de aardappelen en boontjes in stukjes en kook ze gaar, kook de eieren. Verdeel de aardappel en boontjes over 2 borden en maak op met de ansjovis, blokjes tomaat, partjes ei, olijven en de dressing. Serveer met stokbrood of wat je lekker vindt. Zelf had ik het stokbrood ingesmeerd met olijfolie, knoflook en zeezout en even in de oven gezet.

Dit recept is niet het originele voor de salade nicoise, maar mijn eigen versie. In het origineel zit tonijn en verse paprika. Je kunt ook eerst een bedje van sla op het bord leggen. Het verschil tussen een bakje en een blikje ansjovis is dat in het bakje een soort gerookte ansjovis zit en in het blokje zoute op olie). Neem gewoon wat je lekker vindt of het makkelijkst kunt kopen en geniet van het resultaat. Deze salade hoort natuurlijk niet vegetarisch te zijn, maar is sinds kort vega tonijn in blik te koop, dus ook als vegetariër kun je volop genieten van deze salade. Zonnetje erbij, glas koele witte wijn, eet smakelijk oftewel bon appetit!

Reacties

Populaire posts