Halloumi is een van mijn lievelingsproducten om een vegetarische maaltijd mee te maken. Voor wie het niet kent, het is een witte kaas uit Cyprus, meestal gemaakt van geiten- en schapenmelk. De kaas heeft een stevige structuur en een lekker bite, is een beetje zoutig en hoeft dus verder eigenlijk niet op smaak gebracht te worden. Het is een ideale kaas om te bakken of grillen, want het smelt niet. Je krijgt dus altijd mooie plakjes op je bord.

Vandaag heb ik een heerlijke lauwwarme salade met groenten en halloumi gemaakt. Voor 2 personen gebruik je een pakje halloumi, een zakje salade naar smaak, 2 courgettes, een blikje kikkererwten, kruiden (ik nam baharat) en wat olijven en zongedroogde tomaten.

Begin met het roosteren van de courgettes en kikkererwten. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de kikkererwten uitlekken en dep ze droog. Snijd de courgettes in plakjes. Meng dit in een ovenschaal met 2 eetlepels olijfolie, 2 theelepels baharat en peper en zout. De kikkererwten worden door het roosteren lekker krokant. Zet ongeveer een half uur in de oven. Tegen het eind van de oventijd bak je de (drooggedepte) plakjes halloumi in wat olijfolie in een koekenpan tot ze een mooi bruin kleurtje krijgen; dat duurt ongeveer 6 minuten. Verdeel de sla netjes over 2 borden. Schep de geroosterde groenten er mooi op en garneer met de zongedroogde tomaatjes en de olijven. Leg de plakjes halloumi op de salade en druppel er wat olie (uit het potje tomaten) en balsamicoazijn over.

Als je niet genoeg hebt aan alleen een salade, kun je er eventueel wat gare couscous door mengen of stokbrood bij serveren.

Deze salade is lekker vegetarisch en zit boordevol groenten. En is bovendien koolhydraatarm en glutenvrij (zonder couscous of stokbrood). Er zijn ook heel veel variaties mogelijk wat betreft slasoort en geroosterde groenten. Want wat dacht je van geroosterde tomaten, aubergine of zoete aardappel? Allemaal heerlijk in een lauwwarme salade. En kruid eens met ras-el-hanout of garam masala voor een heel andere smaak. Zo heb je iedere keer weer een nieuwe salade. Geniet ervan!

Reacties

Populaire posts