Lokaal eten, eigenlijk zou je dat altijd moeten doen. Het is niet alleen leuk om uit je eigen omgeving te eten, maar ook nog eens duurzaam en supervers. Bovendien steun je de lokale ondernemers. Zeker op het platteland is er heel veel keuze, maar ook in de stad zijn er allerlei markten waar lokale en/of biologische producten worden verkocht, vers van het land. Het lijntje van producent naar consument is daardoor kort en je weet waar je eten vandaan komt. En zeker in deze coronatijd is de vraag naar vers van de boerderij heel erg toegenomen en wordt er steeds meer tijd en aandacht aan gezonde voeding besteed. Daarnaast hebben de meeste mensen door het thuiswerken ook meer tijd om een lekkere en verantwoorde maaltijd op tafel te zetten. En in de periode dat de restaurants door de lockdowns waren gesloten, zijn we toch allemaal thuis hele diners gaan bereiden?

Onlangs bestelde ik een maaltijdbox bij "Oogst Seizoen", een platform dat werkt met lokale producten uit de streek waarin je woont. Alles wordt bij de boeren opgehaald op de dag dat het geleverd wordt, zodat je een pakket vol verse, lokale producten ontvangt met mooi vorm gegeven receptkaarten. Op de receptkaarten staat de herkomst van de producten, dus je weet van welke boer het komt. Ook staan er handige tips op en een recept om te maken met wat je eventueel over hebt. Want we verspillen natuurlijk niets!

Het is natuurlijk wel zo dat je alles zelf moet schoonmaken, schillen en snijden, dus wel even de tijd nemen om te koken. En alles wordt zo royaal geleverd dat je altijd wel wat overhoudt om nog iets lekkers te maken. Een bijkomend voordeel is dat niet alles verpakt zit in plastic, dus je bespaart meteen een berg afval.

Op de foto zie je een struik andijvie en een stamppot andijvie. Voor de stamppot had ik maar een halve struik nodig, dus van de andere helft heb ik een salade gemaakt en ook nog een restje gebruikt als vulling en garnering van wraps. De andijviestamppot is op smaak gemaakt met blokjes kaas en appel en geserveerd met gehaktballen en een gekookt ei. Alle benodigdheden voor het hele menu zitten in het pakket, dus ook de  door hen zelf samengestelde kruidenmix voor het biologische gehakt. Het was heerlijk. 

De andijviesalade maakte ik met blokjes notenkaas, appel en walnoten. Lekker als lunch en een goede vervanger van een broodmaaltijd. 

Ook de andere maaltijden uit de box waren leuk om te maken en voor herhaling vatbaar. Pompoensoep met oude kaas en brood uit de streek (van de andere halve pompoen maakte ik pompoenrisotto) en spaghetti met kip, pesto (vers gemaakt), ui, kastanjechampignons en kerstomaatjes, geserveerd met zelf geraspte kaas. Je moet dus echt wel even de tijd nemen, want niets is kant en klaar, maar dan heb je ook wat. En is het niet fijn om gewoon te eten uit je eigen streek? Kijk dus eens om je heen en kies wat vaker voor lokaal!

Reacties

Populaire posts