Soep en groente, een super combinatie........lekker, gezond, kleurig en altijd goed. Soep is er voor iedere dag en elk seizoen. Net als de groente: lente, zomer, herfst, winter, ieder jaargetijde heeft zijn eigen smaken. Er is zoveel keuze en eigenlijk is alles lekker. Groente is natuurlijk ideaal om soep van te maken en meestal is het ook nog snel klaar. Vegan of vegetarisch, met of zonder balletjes, ouderwets met soepvlees of met kipblokjes, er zijn zoveel mogelijkheden voor een lekkere verse soep. En vergeet ook de vleesvervangers niet zoals gebakken tofu en geroosterde kikkererwten. Kaas in de soep is ook heerlijk, zeker als het lekker smelt. Neem bijvoorbeeld feta, mozzarella, blauwe kaas of geitenkaas; de soep wordt dan ook lekker romig.

Ik gebruik heel graag restjes groente om er een lekkere soep van te maken. Je kunt van allerlei stukjes verse groente een lekkere groentesoep maken door de groente te koken in bouillon; van restjes gekookte groente maak je een dikke soep door de groente op te warmen in bouillon en dan te pureren. 

Op de foto zie je pastinaaksoep en tomatensoep, allebei van verse groenten. De pastinaaksoep heb ik gemaakt door pastinaakpuree die ik over had te verwarmen in groentebouillon en daarna te pureren en te versieren met zaden, pitten en basilicum. De tomatensoep is gemaakt met trostomaten. Voor deze soep fruit je een stengel bleekselderij, een ui en een wortel (alles in blokjes) in olijfolie, daarna 750 gram trostomaten in stukken toevoegen, wat Italiaanse kruiden  en ruim een halve liter groentebouillon. Een kwartier laten pruttelen en de soep pureren met een staafmixer. In de tussentijd heb ik wat gehakt rul gebakken en dat na het pureren in de soep gedaan. Als je de soep te dik vindt, kun je altijd nog wat bouillon toevoegen, dat hangt er ook een beetje vanaf of het het als maaltijdsoep eet of als voorgerecht. 

Soep is heerlijk als lunch of hele maaltijd. Zoals je ziet op de foto hebben we bij de tomatensoep een minipizza gegeten, want de smaak van daarvan combineert goed met de soep. De pastinaaksoep aten we bij de lunch. Soep met een lekker broodje of een salade, altijd goed, makkelijk te maken en wie lust het niet?

Reacties

Populaire posts