Stamppot, daar is het nu toch echt de tijd weer voor. Lekker en gezond comfortfood voor in de herfst en de winter. Daar loopt toch iedereen wel warm voor? En meestal is het ook nog makkelijk om te maken, zeker als je voorgesneden groente gebruikt. Bovendien zijn er veel mogelijkheden met stamppot; je kunt het eenvoudig houden, er een mooie ovenschotel van maken of de stamppot serveren met verschillende bijgerechtjes, zoals zilveruitjes, augurkjes, gebakken uitjes of champignons. Er past heel veel bij stamppot om het nog lekkerder te maken en om het er leuk uit te laten zien.

De stamppot die ik heb gemaakt valt onder de categorie makkelijk. Ik had een ander plan voor het avondeten, maar vanwege het natte herfstweer bleef ik lekker thuis en bedacht ik gewoon iets met wat er nog in huis was. Altijd makkelijk als er groente in de vriezer ligt, in dit geval snijbonen. Dus zo ontstond de snijbonenstamppot met gebakken tofureepjes. En het resultaat was heel lekker!

Voor 2 personen heb je nodig: 500 gram kruimige aardappelen, 400 gram (diepvries) snijbonen, een pakje pittige tofureepjes, een paar eetlepels kookroom, kerrie- en nootmuskaatpoeder, een teentje knoflook en een ui of sjalot.

Kook de aardappelen en bewaar een kopje kookvocht. Roerbak de snijbonen met kerrie en voeg wat kookroom en nootmuskaat toe. Bak de tofureepjes met de ui of sjalot en de knoflook. Stamp de aardappelen met wat kookvocht, roer er de snijbonen doorheen en serveer met de gebakken tofu. De tofu is lekker knapperig en kan op deze manier ook gebruikt worden in plaats van spekjes. Deze stamppot is vegetarisch (vanwege de room), maar kan veganistisch worden gemaakt door de room te vervangen door een plantaardige variant. Natuurlijk is de stamppot ook lekker met een (vega) worstje of een groenteburger. Doe erbij wat je lekker vindt en geniet van een verwarmende herfstmaaltijd op een koude, druilerige, natte dag. Maar ook op een ijskoude, zonnige vriesdag eten we natuurlijk lekker stamppot.

Voor de komende week staat er boerenkool op het menu, weer heel anders van smaak, maar zeker net zo lekker!

Reacties

Populaire posts