Kikkererwten zijn makkelijk om te gebruiken, passen bij veel gerechten en zijn ook nog eens heel gezond, wat natuurlijk een fijne bijkomstigheid is. Een kikkererwt is een peulvrucht, rijk aan vezels en een goed alternatief voor vlees. Kikkererwten worden dan ook vaak in de vega(n) keuken gebruikt, maar ook in combinatie met kip of vis zijn ze heel lekker. En van kikkererwten wordt natuurlijk ook humus gemaakt. Humus kun je heel makkelijk zelf maken, er zijn meer dan genoeg recepten en variaties, maar in dit gerecht heb ik kant-en-klare humus die je warm kunt maken, gebruikt. 

De basis van het gerecht op de foto is bloemkoolrijst, ook al zo'n fijne uitvinding. Ook dit kun je zelf maken door bloemkool te raspen, maar ik vind dat een heel werk en koop gewoon een zal bloemkoolrijst.

Voor 2 personen heb je nodig:  een zak bloemkoolrijst, een eetlepel ras-el-hanout (Marokkaanse kruiden), een zak of blik kikkererwten, een bakje kerstomaatjes, een paprika, een bakje humus, olijven, zongedroogde tomaatjes en walnoten (naar smaak).

Laat de kikkererwten uitlekken en dep ze goed droog, meng ze met een halve eetlepel ras-el-hanout en een eetlepel olijfolie en leg ze in een ovenschaal. Meng de kerstomaatjes ook met olie en peper en zout en leg ze in de andere helft van de ovenschaal. Als er nog plaats is leg je ook de paprika in stukken erbij met wat olie en anders gebruik je 2 schalen of een bakplaat waar alles op kan. Bak 15 minuten op 200 graden. Rooster de walnoten in een droge hapjespan en verwarm de humus volgens de gebruiksaanwijzing. Bak de bloemkoolrijst met de rest van de kruiden en verdeel over 2 borden. Garneer de bloemkoolrijst met de geroosterde kikkererwten, tomaatjes en paprika, en verdeel de zongedroogde tomaatjes, olijven en walnoten erover.

Aan dit gerecht heb je niet zo heel veel werk en het is ook nog eens heel kleurig om te zien. Bovendien zit er door bloemkoolrijst te gebruiken heel veel groente in. En als je meteen een dubbele hoeveel tomaatjes en paprika roostert, heb je ook wat op voorraad voor in een salade of op een broodje. En we weten toch allemaal dat we meer groente moeten eten?

Reacties

Populaire posts