Polenta, een heerlijk zacht en romig gerecht dat uit Noord-Italië komt en wordt gemaakt van maisgriesmeel. Als je naar de foto kijkt, zie je dat het lijkt op aardappelpuree. En dan bedoel ik de structuur, niet de smaak. Polenta kook je in bouillon of melk en maak je romig met kaas. Het is heerlijk met geroosterde groenten of met paddenstoelen en truffel. Polenta kun je gewoon in een grote supermarkt kopen of bestellen. De korreltjes lijken een beetje op couscous, maar eenmaal gekookt is de smaak toch heel anders.

Voor 2 personen heb je nodig: 100 gram polenta, een bakje champignons en een bakje kerstomaatjes, een rode ui, een paddenstoelenbouillonblokje, een zakje Parrano kaas en wat walnoten.

Halveer de champignons, snijd de ui en doe samen met de tomaatjes in een ovenschaal. Roer er 2 eetlepels olijfolie en wat peper en zout door. Zet 25 minuten in een oven van 200 graden. Kook de polenta volgens de gebruiksaanwijzing in paddenstoelenbouillon en roer er het grootste deel van de kaas door. Kook de polenta op het laatste moment, anders wordt het net pudding, het moet zacht en romig blijven. Verdeel de polenta over 2 borden en schep de geroosterde groenten er omheen. Garneer met de rest van de kaas en de walnoten.

Zelf vind ik polenta een echt winters gerecht, verwarmend en smeuïg, maar wat let je om dit het hele jaar door te eten? En je kunt natuurlijk steeds weer andere groente roosteren, zoals paprika, aubergine en courgette, maar ook gepureerde pompoen en pastinaak doen het goed bij polenta en kaas. Kies gewoon wat je lekker vindt en varieer met groente en smaken!

Reacties

Populaire posts