Gnocchi is een van mijn favoriete Italiaanse gerechten. Het wordt gemaakt van meel en aardappel en is dus geen pasta, maar een soort knoedel, en heet voluit gnocchi di patate. Meestal wordt het verkeerd uitgesproken, maar het is njokkie. Het wordt vaak gegeten in Noord-Italiƫ en heeft een neutrale smaak, waardoor het goed combineert met allerlei sauzen. Hoewel het niet moeilijk is om te maken, gebruik ik altijd kant-en-klare gnocchi en dan bij voorkeur de verse variant. Deze is binnen een paar minuten gaar gekookt en klaar voor gebruik. Maar je kunt gnocchi ook bakken in wat olijfolie zodat het gaar en knapperig wordt en dat vind ik het allerlekkerst. En je kunt het in de oven garen met saus en al.

Voor het recept op de foto heb ik de gnocchi gebakken in een hapjespan en rode uien geroosterd in de oven. Voor 2 personen heb je nodig: een pakje (verse) gnocchi, een teentje knoflook, een eetlepel balsamicoazijn, 2 rode uien, een blik kerstomaatjes en 150 gram halloumi.

Snijd de rode uien in partjes en meng ze met de gesnipperde knoflook en de azijn in een ovenschaal, rooster 20 minuten op 200 graden. Snij de halloumi in blokjes en bak samen met de gnocchi 10 minuten in een hapjespan met wat olijfolie. Meng de tomaatjes erdoor en warm mee. Schep als laatste de geroosterde ui door de gnocchi en verdeel alles over 2 diepe borden.

Dit is echt een goede maaltijd voor in de winter, want je warmt er helemaal van op. Maar natuurlijk is het ook lekker in de zomer met een saus van verse tomaten en met een frisse salade erbij. Vooral gepureerde sauzen doen het heel goed bij gnocchi, omdat ze zo lekker om de knoedels heen gaan zitten. Maak eens een saus van pompoen of broccoli en doe er dan blauwe kaas bij of mozzarella, ook van die heerlijke combinaties. Eigenlijk is gnocchi gewoon een heel makkelijk product om snel een lekker en gezond gerecht mee te maken. Buon appetito!

Reacties

Populaire posts