Ikan colo colo, hoe leuk klinkt dat? Ikan is het Indonesische woord voor vis en colo colo wil zeggen dat er een saus met rode peper bij zit, een soort sambal, maar dan niet gevijzeld. In ieder geval lekker pittig. In dit recept is gerookte makreel gebruikt, dus de vis is al gaar als je aan het gerecht begint. Ik heb het ooit uit een kookblad geknipt, maar zoals gewoonlijk weer wat veranderd. Voor erbij heb ik gebakken rijst gemaakt.

Voor 2 personen heb je nodig: een pakje warm gerookte makreel (is ongeveer 300 gram), 3 trostomaten, halve citroen, 1 rode peper, 1 grote sjalot, 20 gram selderijblad en 2 eetlepels ketjap. Voor de rijst: 100 gram basmatirijst, stukje gesnipperde gember, teentje knoflook, 1 prei, selderijblad, stengel citroengras.

Kook de rijst met het citroengras van tevoren en laat afkoelen, dat is het makkelijkst voor het bakken. Leg de stukken makreel in een ovenschaal. Snipper de sjalot en de peper, snijd de tomaten in parten en verdeel over de vis. Knijp een kwart citroen uit boven de vis en snijd de rest in 2 partjes. Sprenkel de ketjap ook over de makreel en knip de helft van de selderij erover. Dek af met aluminiumfolie en zet 20 minuten in een oven van 160 graden. Het moet niet heel warm worden en de groenten mogen beetgaar blijven. 
Bak in de tussentijd de gember en knoflook en voeg de prei toe. Bak de rijst mee en voeg als laatste wat selderij toe. 
Verdeel de makreel en de rijst over 2 borden en garneer met de rest van de selderij en de partjes citroen.

Je hebt nu een lekker en kleurig gerecht op je bord, niet alleen pittig, maar ook lekker fris. En zeker ook geschikt voor een zomerse dag. 

Het gewicht van een pakje vis varieert altijd, meestal zitten er 3 filets in en gebruik ik er 2, want dan kan ik er de volgende dag nog een lekker broodje mee maken. Dan heb je er dubbel plezier van. En ik vergat bijna te zeggen dat makreel tot de vette vissoorten behoort en daarom heel gezond is vanwege de goede vetten die erin zitten. Maar daar hoef je natuurlijk niet aan te denken als je lekker zit te eten!
 

Reacties

Populaire posts