Groente in de hoofdrol met bloemkool en paksoi. En garnalen voor erbij. Het klinkt lekker en dat is het ook. De bloemkool wordt gebruikt als rijst en de paksoi voor de beet en de kleur en dat alles wordt gegaard in kokosmelk. Door de kruiden die worden toegevoegd is het een gerecht met een Aziatische twist. De bloemkoolrijst maakt deze maaltijd glutenvrij en koolhydraatarm en het gerecht heeft een lichte en frisse smaak.

Voor 2 personen heb je nodig: 1 zak bloemkoolrijst, 1 struik paksoi, 200 ml kokosmelk, 2 teentjes knoflook, een halve gewassen citroen, 2 eetlepels yoghurt, 2 theelepels geraspte kokos, sojasaus, 2 ons garnalen, 1 theelepel 5 spice kruiden, verse koriander. 

Snipper de knoflook en snijd de stengels en de bladeren vaan de paksoi apart in reepjes. Rasp de citroen. Bak de helft van de knoflook in wat olie en voeg de reepjes paksoistengel toe; bak even mee en doe dan de bloemkoolrijst erbij. Bak mee tot het warm wordt en roer de kokosmelk, citroen rasp en citroen erdoor. Laat een minuut of tien pruttelen en voeg op het laatste moment de paksoiblaadjes toe, zodat ze een beetje slinken, maar toch nog wat knapperig blijven. Haal de citroen weer uit de pan.

Roer de kokosrap door de yoghurt. Bak de rest van de knoflook met de five spice kruiden in een andere koekenpan en warm de garnalen heel kort mee. Niet bakken, want ze zijn al gaar en anders worden ze taai. Houd eventueel wat koude garnalen apart om mee te garneren. 

Schep de bloemkoolrijst op de borden, verdeel de garnalen erover, sprenkel er wat sojasaus over en garneer met de kokosyoghurt en koriander. 

In plaats van kleine garnaaltjes kun je ook grote garnalen gebruiken die je nog wel moet bakken, maar ook een moot gebakken of warmgerookte zalm smaakt er heerlijk bij. En wil je het vegetarisch houden, bak dan een spiegelei of een omelet of gekruide tofureepjes. 

Maandag begint (in Nederland) de "Week zonder vlees". Je kan op allerlei platforms een challenge aangaan met de keuze vega of vegan, maar het is natuurlijk ook helemaal niet moeilijk om zelf je recepten op te zoeken of te bedenken. Wij doen weer mee, wie nog meer?

Reacties

Populaire posts