In Nederland is het in de tweede week van maart altijd 'Week zonder vlees' en dit jaar voor het eerst ook 'zonder vlees en zuivel. Je kunt dus kiezen aan welke variant je meedoet, maar alleen zonder vlees is voor de meeste mensen toch iets makkelijker te doen dan helemaal vegan. Zuivel is toch heel fijn om te gebruiken in vegetarische gerechten, maar in de veganistische keuken moet je dat vervangen door plantaardige alternatieven. Hoewel die er natuurlijk al meer dan genoeg zijn, is het toch zo dat veel vleesvervangers dierlijke eiwitten bevatten. Toch is het ook heel lekker, en makkelijk, om te koken met peulvruchten, noten en sojaproducten.

Deze lekkere pastaschotel is bijna veganistisch, omdat ik de plantaardige balletjes van Vivera heb gebruikt,  maar toch ook weer niet, omdat er pesto in zit. En in pesto zit kaas, dus zuivel. En met vegetarische (of gewone gehaktballetjes) is het natuurlijk net zo lekker!

Voor 2 personen heb je nodig: 120 gram volkorenmacaroni (of andere pasta), een courgette, een paprika, een teentje knoflook, pesto naar smaak, 2 eetlepels zongedroogde tomaatjes, een bakje (gehakt)balletjes en verse basilicum.
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing. Snipper de knoflook en snij de courgette en paprika in blokjes. Bak de knoflook aan in olijfolie en voeg de courgette en paprika toe. Bak tot de groente zacht is en doe dan de pesto, de tomaatjes en wat van het warme pastawater erbij, zodat er een saus ontstaat. Maak op smaak met peper en zout. Bak in de tussentijd de balletjes in een koekenpan tot ze knapperig zijn. Meng de macaroni met de saus en verdeel de pastaschotel over 2 diepe borden. Garneer de borden met de balletjes en de basilicum.

Dit gerecht is heel fijn om mee te variëren, want je kunt er natuurlijk ook allerlei andere groenten in verwerken, zoals erwtjes, aubergine, kerstomaatjes en prei, of wat je maar lekker vindt. In plaats van pesto kun je ook tomatenpuree meebakken of er wat tapenade door roeren. Of doe de pasta in een ovenschaal en laat hem lekker gratineren met kaas. 

Het smaakt ook best al een beetje lenteachtig en dat is het buiten ook. Ik heb lekker al een paar uurtjes met een boek in de tuin gezeten en krijg alweer zin in voorjaarseten. En dan is er altijd wel iets lekkers te bedenken met pasta voor nog meer zomerse maaltijden!

Reacties

Populaire posts