Linzensoep, je kunt er alle kanten mee op, want linzen zijn vrij neutraal van smaak. Maar door het toevoegen van groenten, kruiden en specerijen maak je er een heerlijk gerecht van. Linzen smaken niet alleen goed in soep, maar ook in pasta en curry. Bovendien zijn deze peulvruchten heel gezond vanwege de eiwitten en vezels en passen ze perfect in vega(n) maaltijden. Het voordeel van linzen is dat ze niet eerst een nacht hoeven te weken, maar na 20 minuten koken al gaar zijn. Wel moet je ze wassen voor gebruik en dat gaat het beste in een vergiet met kleine gaatjes, anders spoelen je linzen er gewoon doorheen. Linzen zijn namelijk hele kleine peulvruchtjes, en verkrijgbaar in verschillende kleuren. Rode linzen zijn heel geschikt voor soep, omdat ze fijnkoken en de soep meteen binden. Bruine en groene linzen blijven heel en kunnen ook later aan een gerecht worden toegevoegd.

Voor dit recept heb je nodig: 250 gram rode linzen, een theelepel kardemom-, komijn- en kurkumapoeder, 2 kruidnagels, 2 teentjes knoflook, 1 cm verse gember, 1 rode peper, 1 ui, blik tomatenblokjes, 2 groentebouillonblokjes en verse koriander. Snipper de knoflook, gember, peper en ui en bak met de specerijen in wat olie tot het zacht wordt. Het makkelijkst is om dat gelijk in een soeppan te doen. Voeg dan de gewassen linzen, de tomaten en de bouillonblokjes toe plus nog 2x het tomatenblikje gevuld met water. Breng aan de kook en laat 20 minuten sudderen. De soep is dan klaar en aan de dikke kant, dus naar smaak kun je nog wat water toevoegen om te verdunnen. Snij de koriander fijn en verdeel de soep en de koriander over diepe borden.

Je kunt hetzelfde recept ook maken met minder water, zodat je een dikke linzencurry krijgt. Dan kun je het serveren met rijst of naanbrood en een schepje yoghurt. Deze linzenschotel past ook goed bij ei, dus maak er eens een linzenshashuka van: maak kuiltjes in de curry, breek er eieren boven en laat ze stollen. Ook heel lekker. Dus meer dan genoeg mogelijkheden met dit makkelijke recept. Bovendien is het vega(n) en glutenvrij (dat geldt niet als je er yoghurt of naan bij eet). En het voordeel van een pan soep is dat er altijd wel iets over blijft, dan heb je de volgende dag bij de lunch ook nog iets lekkers!

Reacties

Populaire posts