Riso is een Italiaanse pastasoort die ook wel orzo wordt genoemd en lijkt op rijstkorrels. In de Griekse keuken wordt het gebruikt in een gerecht dat kritharaki heet. De korrels zijn iets groter dan rijstkorrels en als het gekookt is, is het wat smeuïger. Wij vinden het heerlijk, want de smaakbeleving is toch heel anders dan die van andere pastasoorten en rijst.

Het gerecht op de foto is een mengelmoes van smaken. De orzo is gekookt met een groentebouillonblokje en kurkuma, waardoor het een mooie gele kleur krijgt. En op het laatste moment heb ik er nog wat doperwtjes bijgedaan, zodat er ook nog groen in zit. Erwtjes hoeven maar heel even mee te koken, want die zijn zo gaar.

Voor 2 personen heb je nodig: 100 gram orzo, een half groentebouillonblokje, een theelepel kurkuma, 100 gram (diepvries) doperwtjes, een aubergine in blokjes, 2 teentjes knoflook, een theelepel baharat, een bakje falafel, een paar theelepels tahin en een halve citroen.

Kook de orzo met het bouillonblokje en de kurkuma volgens de gebruiksaanwijzing en voeg op het laatst de erwtjes toe. Snipper de knoflook en snijd de aubergine in blokjes. Bak de knoflook in olijfolie en voeg de aubergine en baharat toe. Laat even bakken en dan met een deksel op de pan sudderen tot de aubergine zacht is. Ik had nog een restje bloemkool, dat heb ik er ook bijgedaan. Giet de orzo af en roer het door de aubergine. Snij de citroen in partjes en verdun de tahin met water tot een sausje. Bak de falafel een een koekenpan aan beide kanten lekker bruin en knapperig. Verdeel de orzo over 2 borden, leg de falafel erop, garneer met de citroen en sprenkel de tahinsaus erover. 

Door de ingrediënten die gebruikt zijn, is het Italiaanse pasta met een Midden-Oosterse twist. Het gerecht is niet alleen vegetarisch, maar zelf veganistisch. De falafel wordt gemaakt van kikkererwten, tahin is een sesampasta en er zijn verder alleen groenten en kruiden aan de orzo toegevoegd. En dan is het ook nog groen en geel, dus lekker kleurig, de lente op je bord. En het oog wil toch ook wat?

 

Reacties

Populaire posts