BEZOEK EENS EEN VESTINGSTAD, GA NAAR HEUSDEN!




Wat maakt Heusden zo bijzonder?

Heusden is een van de 11 vestingsteden aan de Zuiderwaterlinie en is prachtig gelegen aan de Maas in Noord-Brabant. Het is een superleuk stadje om doorheen te slenteren en te genieten van de oude klinkerstraatjes met ouderwetse lantaarnpalen en schilderachtige huizen. Er zijn 3 jachthavens, een gracht, molens en een heuse stadswal met poorten, die helemaal rondgelopen kan worden. Al wandelend heb je dan een prachtig uitzicht op de vesting, de Maas en het omliggende groene landschap. Heusden is klein, maar toch een echte stad vanwege de stadsrechten die al werden verkregen in 1318. In 2018 werd het 700-jarig bestaan dan ook uitbundig gevierd.

Wat is er te doen?

In Heusden hoef je je niet te vervelen, want er is genoeg te ontdekken. Begin gewoon lekker met koffie of thee en kijk terwijl je dat opdrinkt naar alle wandelaars die langskomen. Bezoek in ieder geval Het Gouverneurshuis, een van de oudste huizen van de stad daterend uit 1592. Het is tegenwoordig een museum dat aan de hand van 4 ingerichte themakamers en de voormalige gildezaal de geschiedenis van Heusden en directe omgeving vertelt. Een van de zalen wordt ook gebruikt voor wisseltentoonstellingen, zodat er steeds iets nieuws is te zien.  Het is een officiële en romantische trouwlocatie waar zelfs het feest in de appeltuin kan worden gehouden. De gildezaal wordt ook ingezet voor film en theater. Bovendien heeft het huis een prachtige tuin met terras. In het museum is een audiotour beschikbaar, maar je kunt ook een rondleiding boeken.

Bekijk ook de Grote of Catharijnekerk die al dateert uit de 13e eeuw, maar wel een aantal keren is herbouwd. De kerk heeft een prachtig en beroemd orgel, is in gebruik voor de zondagse diensten en voor vele concerten, waaronder de jaarlijkse Mattheus Passion die veel bezoekers trekt.

In Heusden zijn veel galerieën en kunstenaars. Voor schilders is de lichtval in Heusden heel aantrekkelijk. En er tussenin zijn talloze leuke winkels en gezellige terrassen.

 Heb je nog tijd over?

Maak dan een rondvaart over de Bergsche Maas, maak een fietstocht rondom de vesting of ga naar Waalwijk, Drunen of Den Bosch. Maak een wandeling langs de rivier en neem een kijkje bij de Heusdense brug. Er is meer dan genoeg te zien en te doen.

Slapen en eten

Hotel In den Verdwaalde Koogel is een fijn hotel in een oud gebouw aan de Vismarkt met een goed restaurant en een mooi terras. Binnen hangt kunst van de Heusdense kunstenaar Clemens Briels. Het hotel heeft ook leuke arrangementen.

Het Wapen van Heusden is een lunchroom waar je echt heerlijke broodjes kunt bestellen en allerlei soorten koffie en thee kunt drinken met zelfgemaakte taart en bananenbrood. Bovendien kun je er een picknickmand en een borrelbox bestellen om lekker ergens buiten op te eten.

Ook op het marktplein zit Ons Gheluk met binnen oude muurschilderingen. Gerechten uit alle werelddelen, die met zorg worden gemaakt en opgediend. Echt een aanrader.

Zeker ook genoemd mogen worden De Vegan Bakker en Bakkertje Deeg, Brouwerij Kareltje, de Pannenkoekenbakker en ’t IJshuys.

Vegetarisch en veganistisch eten is in Heusden geen probleem en alle horeca heeft een mooi terras.

Tip

Bezoek het bezoekerscentrum Heusden en doe mee met een rondleiding, neem een kijkje op www.bezoekdelangstraat.nl en blijf gewoon nog een nachtje in het mooie Heusden!

 

 

 

 

 

 

Reacties

Populaire posts